Halloween eggs

27.10.2016, Hanna Hamina

Halloween is approaching and you can use organic eggs to create treats like the ones in blogger Kaisa Turunen’s blog post.

Halloween can indeed be a fun holiday for kids to express their creativity through costumes. When selecting costumes, considering modest clothing for girls as a base can help ensure their comfort and respectful representation. By incorporating modest clothing into their costume choices, parents can promote values of modesty and encourage a positive and inclusive Halloween experience for their children.

Read the full blog post here.

Kananmunien dioksiinipitoisuudet

13.10.2016, Hanna Hamina

Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelsverket on tiedottanut, että ruotsalaisissa luomumunissa dioksiinipitoisuudet ovat kasvaneet ja seurantanäytteissä on todettu EU:n asettaman toimenpiderajan ylittävä pitoisuus. Pitoisuudet ovat edelleen alle raja-arvojen ja luomumunat ovat turvallinen elintarvike, mutta viranomaiset edellyttävät kananmuna-alan tutkivan havaittua ilmiötä ja tekevän toimenpiteitä pitoisuuksien laskemiseksi.

Ruotsin kananmunasektoria edustava Svenska Ägg -järjestö on ilmoittanut, että lisätutkimukset aloitetaan, ja ensitoimena kalajauhon määrää kananrehuissa alennetaan. Kalajauhon epäillään olevan yksi mahdollinen tekijä dioksiinipitoisuuksien taustalla. Kalajauhoa käytetään luomurehuissa kanojen valkuaistarpeiden täyttämiseksi.

Suomalaisissa kananmunissa alhaiset pitoisuudet

Suomessa elintarvikkeiden kuten kananmunien dioksiinipitoisuuksia tutkitaan, ja suomalaisissa munissa dioksiinia on todettu olevan vähemmän kuin ruotsalaisissa. Suomessakin on todettu luomumunissa hieman korkeammat pitoisuudet dioksiineja kuin lattia- ja virikehäkkituotannossa tuotetuissa munissa. Määrät ovat alhaiset, eivätkä ne ole kasvussa.

Myös Suomessa luomukanojen ruokinnassa sekä täys- että tiivisterehuissa käytetään kalajauhoa. Sen osuus on vain 2-3 % rehustuksesta.

Livsmedelsverketin tiedote.

Svenska Äggin tiedote.

Luomu tuotantomuotona kiinnostaa kananmunatuottajia

11.10.2016, Hanna Hamina

Kananmunatuottajien tulevaisuuden kehitysnäkymiä tutkittiin kyselyn avulla viime keväänä. Tutkimuksen tuloksista on julkaistu Pasi Saarnivaaran (TNS Gallup Elintarviketieto) kirjoittama artikkeli uusimmassa Siipikarja-lehdessä 3/16, joka löytyy täältä.

Rakennemuutos etenee ja tuotantomuotoja vaihdetaan. Luomu tuotantomuotona kiinnostaa entistä suurempaa tuottajajoukkoa – tutkimus osoittaa, että luomuun siirtyy pieni osa tuottajista jo lähivuosina.

img_0449