LUOMUKANOJEN OLOT
Luomukanat saavat asua lajitovereitaan väljemmin. (6 kanaa/m²). Luomukanalan koko on rajoitettu 3000 kanaan. Samalla tilalla voi toki olla useampia kanaloita. Luomukanoilla on hallissa myös orret ja oma munintapesä. Kanalassa on myös ikkunoita 5 % lattia-alasta. Luomukanat pääsevät ulkoilemaan kanalan omassa tarhassa toukokuussa lokakuuhun. Ulkoilutilaa on varattu vähintään neljä neliötä kanaa kohti.
Luomukanat syövät luomurehua
Luomumunatuotannossa on yksityiskohtaiset vaatimukset muun muassa ruokinnasta, kasvatusolosuhteista ja lääkinnästä. Luomukananmunien keltuainen on yleensä kirkkaamman värinen, sillä luomukanat syövät kesäisin myös ruohoa. Muutoin luomukanoja ruokitaan luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla. Rehu sisältää kotimaisia viljoja: ohraa, kauraa ja vehnää. Valkuaislähteenä toimivat yleensä härkäpapu, herne ja luomusoija. Näiden lisäksi käytetään kylmäpuristettua rypsi- tai pellavaöljyä. Myös porkkanat ja heinä kuuluvat luomukanojen ruokavalioon ja toimivat samalla myös virikkeinä. Kaikki nämä raaka-aineet ovat luonnonmukaisesti tuotettuja.
Luomuvalvonta on tehokasta
Luomuvalvonta kattaa koko tuotantoketjun EU:n yhteisistä tuotantoehdoista yhteiseen luomumerkkiin. Kaikissa pakatuissa luomutuotteissa tulee olla EU:n vihreä lehtimerkki, jonka yhteydessä on ilmoitettava alkuperämaa ja luomutarkastuslaitoksen tunnus. Sen avulla kuluttaja voi varmistua, että toimija kuuluu luomuvalvontaan, jota Suomessa ohjaa Evira. Jokaisen luomuvalvontaan liittyneen toimijan tiloissa tehdään tarkastus vähintään kerran vuodessa.