Kirpeän makea marenkikakku

Kirjoittaja: Hanna Hamina,

Vielä ehtii valmistamaan jouluisen marenkikakun, jonka pohjan ja täytteen voi tehdä etukäteen. Kakku kootaan valmiiksi vasta juuri ennen tarjoilua.

Pohja

4 luomukananmunan valkuaista

2½ dl hienoa sokeria

2 tl maissitärkkelystä

1 tl sitruunan mehua

Täyte

4 luomukananmunan keltuaista

2 luomusitruunaa

2 dl sokeria

50 g voita

1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

karpaloita tai puolukoita

piparkakkuja tomusokeria

1. Vatkaa valkuaiset kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

2. Levitä valkuaisvaahto öljytylle leivinpaperille haluamaasi muotoon. Paista pohjaa 120-asteisessa uunissa noin 90 minuuttia. Vähennä uunin lämpöä 100 asteeseen, jos pinta alkaa ruskistua liikaa. Jäähdytä pohja. Pohja säilyy ilmatiiviissä rasiassa pari päivää.

3. Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa ja puserra mehut. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi teräskulhossa ja aseta se kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Täyte säilyy jääkaapissa päiviä.

4. Nosta marenkipohja tarjoilualustalle ja täytä kakku sitruunatahnalla. Lisää jäiset marjat ja piparkakun murut ja sirottele päälle tomusokeria. Voit myös huurtaa marjat kierittelemällä ne erikseen tomusokerissa. Tarjoile välittömästi.

img_0504