Luomutuotanto on myötätuulessa

Luomumunantuotanto Suomessa on kasvanut noin viisinkertaiseksi 2000-luvun alkuun verrattuna. Luomukananmunat ovat yksi eniten myydyistä luomutuotteista. Luomumunien osuus kokonaistuotannosta on noin seitsemän prosenttia. Verrattuna muihin Pohjoismaihin, meillä on vielä kirittävää. Tanskassa luomumunien osuus on liki 30 prosenttia ja Ruotsissakin yli 10 prosenttia. Luomumunan tunnistat pakkauksen koodista 0 = luomumuna. Luomukanoja oli Suomessa vuonna 2022 yhteensä 53 maatilalla ja keskimäärin 6.600 kanaa/luomutila.

orrella_RGB

Luonnonmukaisessa eläintuotannossa tavoitellaan korkealaatuisten tuotteiden ja elintarvikkeiden tuottamista. Eläinten hyvinvointi sekä niiden lajinmukaiset käyttäytymistarpeet pyritään ottamaan huomioon muun muassa ruokinnassa, tuotantoympäristössä ja eläinaineksen valinnassa. Tuotteiden valmistusmenetelmät eivät saa olla haitallisia ympäristölle, ihmisten ja kasvien terveydelle tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.

kanat-banner

Miksi valita luomumuna

Eläinten ja ympäristön hyvinvointi ja eettisyys vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin yhä enemmän. Nykykuluttajat osaavat vaatia vaihtoehtoja. Ruokaa halutaan läheltä ja luonnonmukaisesti tuotettuna. Tuotteiden puhtaus ja lisäaineettomuus ovat tärkeitä kriteerejä ostopäätöksiä tehtäessä. Luomutuotannossa ei käytetä geenimuunneltuja raaka-aineita. Luomutuotanto on siis myötätuulessa. Kananmunat tekevät hyvin kauppansa luomuna, suurimmissa kaupparyhmittymissä luomumunien osuus on noussut selvästi yli kymmeneen prosenttiin tuoteryhmän myynnistä.

metsa_RGB

Luomulla teet puhtaasti parempaa

Ihmisten kiinnostus ruoan alkuperään ja tuotantotapaan kasvaa. Tuotteiden aitouden
ohella on tärkeää myös eläinten hyvinvointi. Lisäksi kysymyksiä herättävät kasvinsuojeluaineiden, elintarvikkeiden, lisäaineiden ja muuntogeenisten organismien
käyttö.

Luomuviljelijät kunnioittavat luonnon monimuotoisuutta ja pyrkivät mahdollisuuksien mukaan sitä lisäämäänkin. Luomutuotannossa vältetään kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti ympäristöön, ja niinpä luomuviljelijät vaalivat peltojensa monimuotoisuutta
maaperän viljavuuden säilyttämiseksi ja tuholaisten torjumiseksi luonnollisin tavoin. Luomukanojen rehu sisältää suureksi osaksi Suomessa kasvanutta luomuviljaa.

kukko_laulaa_RGB

Luomumuna on hyvää ihan kaikille

Luomukananmunien saatavuus on hyvä, niitä myydään lähes kaikissa vähittäiskaupoissa. On totta, että luomumunat maksavat kaupassa enemmän kuin virikehäkki- ja lattiamunat. Luomumunan tuottaja saa tällä hetkellä munakilosta noin kaksinkertaisen hinnan verrattuna tavanomaiseen tuotantoon. Luomumunien tuottaminen on kalliimpaa kuin tavanomaisten munien tuottaminen monestakin syystä. Luomutuotannossa kanoja pidetään väljemmin, niillä on enemmän tilaa. Kanalassa tulee myös olla ikkunoita ja ulkotarha, joten kustannuksia kertyy.
Luomurehut ovat kalliita osittain siksi että geenimuunneltujen ainesosien käyttö on kielletty, samoin synteettisten rehuainesosien ja värien. Luomutuottaja ei myöskään voi viljellä pelloillaan vain rehua kanoille vaan joutuu pitämään noin 1/3 pelloistaan vihreänä nurmikasvustona.